Обов’язкова сертифікація пива не передбачена, але її можна отримати в добровільному порядку

Оскільки технічні регламенти на алкогольні напої, в тому числі пиво, ще не затверджені, а Перелік продукції, що підлягає обов’язковій сертифікації в Україні не містить такого виду продукції, як пиво, обов’язкова сертифікація такої продукції в Україні не здійснюється. Це роз’яснено в листі Мінекономрозвитку України від 17 лютого 2016 року № 3431-07/4311-07.

Разом з тим, Законом № 868-VIII, який набрав чинності 1 січня 2016 року, внесено зміни до Декрету «Про стандартизацію і сертифікацію», які передбачають можливість здійснення добровільної сертифікації харчової продукції у державній системі сертифікації.

З 1 січня 2016 року Мінекономрозвитку відновило внесення до Реєстру державної системи сертифікації сертифікатів відповідності та свідоцтв про визнання відповідності на харчову продукцію, яка пройшла добровільну сертифікацію в державній системі сертифікації.

Крім того, статтею 24 Закону «Про технічні регламенти та оцінки відповідності» також передбачена можливість здійснення добровільної оцінки відповідності на відповідність будь-яким заявленим вимогам і в будь-яких формах, в тому числі у формі сертифікації. При цьому будь-який орган з оцінки відповідності може бути притягнутий до здійснення добровільної оцінки відповідності на умовах, визначених договором між заявником та таким органом.

Лист Мінекономрозвитку України від 17 лютого 2016 року №3431-07/4311-07 (ЗАВАНТАЖИТИ)