19.10.2015

Від якого соку більша користь

Сидите на дієті – не купуйте соків із цукром. Найменше калорій з фруктових соків – у малиновому, з овочевих – у томатному.
Купуючи соки, не варто забувати, що це все-таки консервований продукт, хоча і з натуральної сировини, але такий, який із фрешем ні за смаком, ні за кількістю вітамінів і мікроелементів ніколи не зрівняється. А від того, чи буде сік у скляній банці, чи в пакеті, його „натуральність” не підвищиться.
– Вибираючи сік у скляній тарі, споживачі керуються екологічними мотивами, мовляв, така тара більш екологічна. Коли ж купують сік у пакетах, то пріоритетом стає зручність транспортування і вага, – зазначає інженер відділу стандартизації та інформаційного забезпечення ДП „Тернопільстандартметрологія” Орися Дмитренко. – Але якість соку і в тій, і іншій тарі однакова. Прогрес позначається на всьому – і пакети мають плівку чи фольгу. На неї виробники отримують дозвіл, що цей матеріал може контактувати з соком. Тому те, в якій упаковці купуєте, залежить лише від ваших міркувань, що для вас важливіше – здоров’я та екологічність чи зручність у транспортуванні.
Головне для споживача – уважно читати упаковку, щоб знати що він купує – 100% сік чи продукт, який містить лише певну частину фруктів, знати дату виготовлення, термін придатності, а також умови зберігання відкритої упаковки. А ще пам’ятати, що склад продукту записаний у порядку спадання складників, тобто того інгредієнту, що записаний першим, є найбільше.

1
Неосвітлений – корисніший
Найкращим із погляду споживача, тобто з найбільшим вмістом вітамінів і корисних речовин є сік, консервований за допомогою пастеризації, бо процес відбувається при нижчих температурах, ніж при стерилізації, пояснює Орися Дмитренко. А, вибираючи між освітленим та неосвітленим, віддавайте перевагу останньому, бо у ньому більше пектинів. Важливий момент для тих, хто рахує калорії: сік має бути без цукру, хоча виноградний навіть без цукру є надто калорійним.
– На усі соки, сокові напої, нектари, плодово-ягідні, овочеві та з баштанних культур є державний стандарт, – розповідає фахівець. – До натуральних належать соки з м’якоттю, фруктові чи овочеві соки з м’якоттю і без, а також відновлені фруктові чи овочеві соки на основі концентрованих соків і пюре як з м’якоттю, так і без.
Концентрований сік – це сік, з якого забрали частину вологи, він густий і темний. Коли концентрат використовують для виготовлення соку, до нього додають підготовлену воду і таким чином доводять до первинного стану. На таких соках має бути зазначено на упаковці «відновлений» або «виготовлений з концентрованого соку».
Наступна категорія соків – це соки з цукром.
– Це ті ж соки, про які йшлося вище, але з додаванням цукру, – пояснює Орися Дмитренко. – Цукор дає новий смак. Його часто використовують як в овочевих, так і в плодово-ягідних соках, які готують із сировини з високою кислотністю, щоб збалансувати смак.
Натуральні овочеві соки, які виготовляють на основі пюре або відновленого концентрованого соку з м’якоттю, можуть бути і з сіллю – це теж передбачено стандартом.
– На соках з м’якоттю на упаковці має бути зазначено, що перед вживанням його потрібно збовтати, – зазначає Орися Дмитренко. – І, до речі, м’якоті у соку має бути не більше 40%. Якщо сік надто густий, як пюре, це може бути порушенням стандарту і недоглядом виробника

1
Нектари – з добавками
• Нектари виготовляють шляхом розведення соку водою з додаванням різноманітних смакових добавок та ароматизаторів, – пояснює фахівець. – Можуть використовувати цукор, цукрозамінники, вітаміни, лимонну чи яблучну кислоту, сіль, перець. Зауважте, що назва добавки має бути зазначена біля назви продукту, у крайньому разі – зазначена у складі продукту.
Якщо нектар містить мед, то на упаковці має бути вказано „містить мед натуральний”.
– Стандарт передбачає використання для соків лише натуральних ароматизаторів, їх виробляють навіть у нашій області, – зазначає Орися Дмитренко. – У Скалі-Подільській є спільне українсько-німецьке підприємство, яке виготовляє концентрат яблучного соку для усіх потужних мереж виробників соків і води в Україні і відправляє на експорт. У них є спеціальні установки, які, коли готують концентрат соку, вловлюють ці ароматичні речовини, конденсують їх – і виходить прозора рідина. Її продають і в Україні, і за кордон як натуральний ароматизатор.
Джерело: http://m.20minut.ua/