05.10.2015

 

До уваги виробників харчової продукції, закладів громадського харчування і торгівлі                     

 

20 вересня 2015 року набув чинності новий Закон України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». Цей закон передбачає обов’язкове впровадження системи  НАССР на всіх підприємствах харчової галузі (в тому числі в закладах громадського харчування) та чітке закріплення відповідальності операторів ринку за недотримання вимог законодавства про безпечність харчових продуктів.

 

Згідно Закону виробники харчових продуктів повинні забезпечувати їх належну безпечність та якість шляхом розробляння, впровадження та застосування постійно діючих процедур, що засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (системи НАССР). Ці процедури акцентують увагу на проведенні навчання персоналу (статті 20, 21 Закону).

 

Законом встановлені вимоги до забезпечення простежуваності, а саме: виробники харчової продукції повинні володіти докладною інформацією, як про своїх постачальників, так і орієнтуватися, кому вони постачають харчові продукти (стаття 22) та бути готовим надати цю інформацію компетентному органу на його запит.

 

Закон передбачає створення єдиного контролюючого органу в сфері безпечності харчових продуктів та порядок здійснення державного контролю. Оператори ринку повині забезпечити безперешкодний доступ державних інспекторів, які здійснюють державний контроль, до потужностей під час їх роботи та дозволити відбір зразків для лабораторних досліджень, а також надавати на вимогу державного інспектора документи, необхідні для здійснення державного контролю.

 

Звертаємо  увагу на те, що статтею 64, за невиконання вимог Закону передбачено цілий ряд штрафних санкцій. Зокрема, невиконання обов’язку щодо впровадження на потужностях постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР) тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб – у розмірі від тридцяти до сімдесяти п’яти мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб – підприємців – у розмірі від трьох до п’ятнадцяти мінімальних заробітних плат та зупинення роботи потужності.

 

Реалізація неправильно маркованих харчових продуктів тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб – у розмірі від п’яти до восьми мінімальних заробітних плат із відкликанням та/або вилученням з обігу таких харчових продуктів, на фізичних осіб – підприємців – у розмірі від трьох до п’яти мінімальних заробітних плат із відкликанням та/або вилученням з обігу таких харчових продуктів.

 

Оскільки впровадження системи НАССР на виробництві потребує високої кваліфікації фахівців-розробників, державне підприємство «Тернопільстандартметрологія» пропонує кваліфіковану методичну та практичну допомогу з питань розробки, впровадження та сертифікації системи управління безпечністю харчових продуктів. За додатковою інформацією звертатися у відділ сертифікації  ДП “Тернопільстандартметрологія” (м.Тернопіль, вул.Оболоня,4, кабінет 602,  тел: (0352) 526412.

 

Крім того, наші фахівці перевірять відповідність маркування продукції вимогам нормативних документів. В цьому вам допоможуть у секторі стандартизації та інформаційного забезпечення. (м.Тернопіль, вул. Оболоня,4, кабінети: 603, 605, 701, тел: (0352)25-28-36.

 

         Пам’ятаймо, краще заздалегідь подбати про те, як не порушувати вимог законодавства, ніж потім сплачувати штрафні санкції та ставити під сумнів свою репутацію перед клієнтами!