29.09.2015

 

ДО УВАГИ СУБ’ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ,

ЩО МАЮТЬ ВІДНОШЕННЯ ДО ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ

 

20 вересня 2015 року набрав чинності новий Закон України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». За новим підходом контролюватися буде весь ланцюг виробництва харчового продукту. Це дозволить виявити загрози на ранніх етапах та запобігти виробництву небезпечного продукту, а також потраплянню його до споживача.

Новий закон спрямований на забезпечення максимального захисту споживачів.

Законом передбачено обов’язкове запровадження  простежуваності продукції. Підприємство повинно мати точну інформацію про те, звідки отримано сировину чи харчовий продукт, і куди його було направлено з підприємства.

Цей закон стосується не лише виробників, а й усіх суб’єктів господарювання, які мають відношення до харчових продуктів. Незалежно, чи вони їх виробляють, постачають, зберігають, пакують, або реалізують – усі відносяться до «операторів ринку». В законі чітко прописано, що кожен оператор ринку відповідає лише в межах своєї діяльності. Система простежуваності та постійно діючі процедури, засновані на принципах НАССР, дозволяють чітко визначити, хто саме винен, якщо на ринку появився небезпечний харчовий продукт. За випуск на ринок небезпечної продукції передбачені штрафи. Згідно з новим законом, вони значно збільшуються у порівнянні з чинними.

Законом передбачений перехідний період. Наприклад, на всіх молокозаводах, бійнях та інших підприємствах, де виробляють харчові продукти, до складу яких входять необроблені інгредієнти тваринного походження, НАССР має бути запроваджений у 2017 році. Виробники соків та цукерок мають впоратися із завданням до 2018 року, а власники всіх малих підприємств – до 2019 року. Низка виключень або можливість запровадити спрощений НАССР передбачена для закладів роздрібної торгівлі, закладів громадського харчування, кондитерських, пекарень.

За більш детальною інформацією звертайтесь у відділ з підтвердження і оцінки відповідності та сертифікації систем управління ДП «Тернопільстандартметрологія» за адресою: вул Оболоня, 4, м.Тернопіль, каб. 602  або телефонуйте (0352) 25-04-97, 52-64-12.