Погоджено основні позиції нової редакції стандарту на пшеницю

Погоджено основні позиції нової редакції стандарту на пшеницю

За повідомленням прес-служби Мінагрополітики 25 січня 2019 року в міністерстві відбулася координаційна зустріч з обговорення ключових пропозицій при формуванні другої редакції стандарту на пшеницю.

Нагадаємо, що нині в Україні діє ДСТУ 3768:2010 «Пшениця. Технічні умови».

Як зазначила заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Олена Ковальова: «Метою коригування стандарту є оптимізація техніко-технологічних процесів виробництва зерна пшениці та гармонізації його нормування з міжнародними нормами, зокрема країн Європейського Союзу. При цьому, обов’язковим залишається врахування інтересів вітчизняного виробника, а також сприяння умовам бізнесу і міжнародної торгівлі».

Рішення щодо коригування ДСТУ на пшеницю було прийнято у 2018 році, зважаючи на тривалий час його дії без перегляду і змін. А вже у вересні минулого року в рамках засідання технічного комітету «Зернові культури та продукти їх переробки» було розглянуто і схвалено першу редакцію оновленого стандарту на пшеницю. Той проект оприлюднювався для публічного обговорення на двомісячний термін. При підготовці другої редакції були враховані пропозиції, що надійшли від учасників зернового ринку.

Серед іншого, в оновленому стандарті пропонується зменшити кількість класів непродовольчої пшениці, що матиме позитивне значення, особливо в системі її заготівлі. Не залишаться також поза увагою показники, пов’язані із хлібопекарськими властивостями зерна – вмістом білка та клейковини. Новинкою стандарту є показник вмісту зерен, пошкоджених клопом-черепашкою, а в якості рекомендованого – значення сили борошна.

Проект другої редакції стандарту на пшеницю було розглянуто на засіданні Технічного комітету в лютому поточного року.

Плановий термін введення в дію нового ДСТУ після затвердження – травень-червень 2019 року.