Знай свої права: на що варто звернути увагу при купівлі взуття

Перше, про що має подбати продавець та звернути увагу покупець – це належне маркування взуття. Окрім наявності обов’язкової інформації про товар, що регламентується статтею 15 Закону України «Про захист прав споживачів», відповідно до Технічного регламенту маркування матеріалів, що використовуються для виготовлення основних складових взуття, яке надходить для продажу споживачу, що затверджений постановою Мінекономіки від 06.03.2019 № 358, на маркуванні взуття обов’язковою є інформація про три основні складові, а саме: матеріал верху, підкладки й устілки, а також підошви.

В індивідуальну упаковку кожної пари взуття має бути вкладена інформація (рекомендації) щодо його експлуатації та догляду за ним, а також стосовно гарантійних зобов’язань продавця (виробника).

У разі невідповідності маркування взуття, яке введене в обіг, вимогам зазначеного Технічного регламенту органи державного ринкового нагляду вживають обмежувальних (корегувальних) заходів відповідно до Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції».

Стосовно гарантійного терміну на придбане взуття, варто пам’ятати, згідно з частиною 3 статті 7 Закону України «Про захист прав споживачів», на сезонні товари гарантійний термін (строк) обчислюється з початку відповідного сезону, а у Додатку №1 до Постанови Кабінету Міністрів України від 19.03.1994 р. № 172 встановлено перелік сезонних товарів, гарантійні терміни за якими обчислюються з початку відповідного сезону:

  • зимового асортименту – з 15 листопада по 15 березня;
  • весняно-осіннього асортименту – з 15 березня по 15 травня та з 15 вересня по 15 листопада;
  • літнього асортименту – з 15 травня по 15 вересня.

Звертаємо увагу споживачів, що гарантія НЕ поширюються у випадках:

  • якщо покупець порушив правила експлуатації, догляду, зберігання взуття і за наявності механічних пошкоджень (опіки, порізи, здири, проколи);
  • при деформації взуття внаслідок неправильного носіння, сушіння, а також дій хімічних та інших речовин.