Мікотоксини — найбільш поширений хімічно небезпечний фактор, токсичні з’єднання, які виробляються деякими видами цвілі (грибками).
На думку фахівців, більшість зернових, такі як кукурудза, сорго, просо, пшениця, рис, уражається грибами, які продукують мікотоксини.
У світі ідентифіковано кілька сотень різних мікотоксинів – Афлатоксини (продукти життєдіяльності роду Aspergillus), Охратоксин А (ОТА) (продукти життєдіяльності роду Penicillium), Зеараленон (ЗЕА), Дезоксиніваленол (ДОН) (продукуються, зокрема, родом Fusarium), дуже часто кількість яких перевищує допустимі норми, встановлені законодавством України та Європейського союзу у зернових та продуктах харчування.
Цвіль не завжди помітна неозброєним оком, тому дуже важливим є проведення аналізу на вміст мікотоксинів у сільськогосподарській сировині та продуктах харчування в акредитованій лабораторії перед реалізацією. Наявність мікотоксинів у продуктах, які споживаються людиною або тваринами, призводить до важких захворювань травної системи.
Випробувальна лабораторія ДП «Тернопільстандартметрологія» є акредитована НААУ (Атестат про акредитацію 20121 чинний до 19 квітня 2024 року) та проводить перевірку зернових та продуктів харчування на рівень вмісту вище перерахованих мікотоксинів, а також вміст патуліну, Т-2 токсину, суму афлатоксинів та інших, які є небезпечними для здоров’я людини. За результатами дослідження видається протокол випробувань із зазначенням фактичного значення у співвідношенні з нормативними документами, регламентовані законодавством України.
Для кожного продукту є гранично допустиме значення, яке вказується в державних нормативних документах. Визначення вмісту мікотоксинів проводять кваліфіковані фахівці протягом 2-х днів. На сьогоднішній день наша лабораторія працює як з великими агрохолдингами, елеваторами, агрофірмами, так і з приватними особами, які бажають перевірити якість і безпечність продукції.
Додаткову інформацію можна отримати за тел./факс.(0352) 52 23 87, 096 224 86 77, е-mail: vlcsms@i.ua.