Осцилограф


Осцилограф – це один з найважливіших і незамінних інструментів для аналізу електричних сигналів, без якого неможливо уявити собі ні одну майстерню, не кажучи вже про великі сервісні центри. Осцилографи призначені для візуалізації амплітудних змін в часовому розрізі сигналів, що на них подаються і дозволяють спостерігати, вимірювати, а також записувати цей сигнал. Сучасні осцилографи є відмінними інструментами для тестування, налагодження та усунення неполадок, тому що з їх допомогою можна визначати стан окремо взятих електронних компонентів, а також модулів в зборі.
Історія осцилографів почалася з 1893 року, коли французький фізик Андре Блондель представив світу власноруч збудований магнітоелектричний осцилограф з біфілярним підвісом. Цей прилад дозволяв реєструвати значення електричних величин, таких як інтенсивність змінних струмів, на рухомій стрічці запису за допомогою чорнильного маятника, приєднаного до котушки. Через те що при роботі використовувалися відразу декілька механічних пристроїв, перші осцилографи були не надто точними і мали дуже малу смугу пропускання, в діапазоні 10-19 кГц.
Як і у випадку з будь-яким іншим електронним обладнанням, за способом обробки вхідного сигналу осцилографи можна розділити на аналогові і цифрові.
По-справжньому осцилографи еволюціонували з появою електронно-променевої трубки (CRT), яку винайшов в 1897 році німецький фізик Карл Браун. A.C. Cossor – британська компанія, що першою в світі адаптувала цю технологію, представила в 1932 році перший осцилограф на ЕПТ. У 1950-х роках практично у всіх технічно розвинених країнах стали виробляти ці прилади, завдяки чому осцилографи перетворилися в універсальний інструмент для вимірювань. Смуга пропускання і точність осцилографів стрімко збільшувалися, спочатку з появою перших промислових аналогових моделей, а потім і з появою цифрових осцилографів в 1985-му році. Цей рік можна з упевненістю назвати однією з ключових точок в історії розвитку осцилографії. Саме цього року для дослідницького центру CERN був розроблений перший у світі цифровий осцилограф з функцією пам’яті. Створенням цього приладу керував Уолтер ЛеКрой (Walter LeCroy), засновник компанії LeCroy. Починаючи з 1980-х років ринок цифрових осцилографів прогресував неймовірними темпами, завдяки чому ці прилади й донині вважаються незамінними.