Майже кожен з нас щодня постійно користується мийними засобами та засобами для чищення.

Найбільша загроза для здоров’я людини та довкілля – це наявність в мийних засобах поверхнево-активних речовин і фосфатів, адже використання мийних засобів пов’язано з безпосереднім контактом зі шкірою людини, тому важливо, щоб побутова хімія відповідала вимогам Технічного регламенту, затвердженого Постановою КМУ від 20.08.2008 року № 717 із внесеними змінами Постановою КМУ від 12.06.2019 року № 498 (ця постанова набирає чинності через шість місяців з дня її опублікування).

Дані зміни стосуються пункту, який передбачає випробування  мийних засобів та поверхнево-активних речовин, що входять до їх складу, дослідження будуть проводитися згідно з національними стандартами, перелік яких затверджує Мінекономрозвитку. Право на  проведення даних робіт надається лише  випробувальним лабораторіям, які акредитовані НААУ.

Також зміни передбачають: знак відповідності технічним регламентам наносять на зовнішню поверхню пакування або на етикетку мийного засобу. У разі коли мийний засіб постачають нерозфасованим, знак відповідності технічним регламентам наноситься на супровідні документи.

На сьогоднішній день в Україні доказом відповідності продукції вимогам Технічного регламенту мийних засобів є застосування ДСТУ 2161:2010 «Засоби мийні синтетичні порошкоподібні. Метод визначення здатності до біологічного розкладання аніонних поверхнево-активних речовин» та ДСТУ 7282:2012 «Засоби мийні синтетичні. Метод визначення здатності до біологічного розкладання неіоногенних поверхневоактивних речовин».

Додаткову інформацію можна отримати за тел./факс.(0352) 52 23 87, 096 224 86 77, е-mail:  vlcsms@i.ua