Нарада на тему енергозбереження та енергоефективності

Заступник генерального директора по організаційно -економічним відносинам та зв’язках з громадськістю Редчук Андрій Васильович спільно з начальником обласного управління житлово-комунального господарства та енергозбереження Пастернаком Дмитром Ярославовичем та начальником відділу мікро-, малого та середнього бізнесу ТОД АТ «Ощадбанк» Стігалом Юрієм Юрійовичем прийняли участь у нараді на тему енергозбереження та енергоефективності з представниками ОСББ Зборова та Козови та заступниками голів РДА.

В ході наради було обговорено закон України «Про енергетичну ефективність будівель», який є одним із ключових у реформі енергоефективності. Він визначає правові, економічні та організаційні засади енергетичної ефективності будівель, паспортизацію енергетичної ефективності існуючих будівель (складання енергетичного паспорту) здійснюється з метою визначення фактичних показників енергетичної ефективності таких будівель та проведення їх оцінки на відповідність установленим мінімальним вимогам до енергетичної ефективності будівель та розроблення рекомендацій з підвищення рівня енергетичної ефективності будівель. Також зазначено, що для здійснення успішної модернізації будинку першочерговим завданням власників (співвласників) є здійснення енергоаудиту або проведення тепловізійного обстеження для визначення тепловтрат та проблемних ділянок споруди.

Спеціаліст з енергоаудиту ДП «Тернопільстандартметрологія» Самбор В.Ю. провів для представників ОСББ презентаційне тепловізійне обстеження будинку зовні

та вхідних дверей квартир у приміщенні будинку

За підсумками обстеження можна зробити висновок, що будинок потребує модернізації, зокрема заміни вікон, дверей та утеплення фасаду. Впровадження енергоефективних заходів у будинку принесе його мешканцям чимало переваг: зменшення енергоспоживання від 30 до 50 відсотків, заощадження коштів сімейного бюджету на рахунках за комунальні послуги, створення комфортних умов проживання та підвищення вартості квартири чи будинку загалом.

Енергетичний аудит — це послуга, за якої енергоефективність будинку оцінюється спеціалістом, який використовує професійне обладнання (наприклад, інфрачервоні камери), задля пропозиції найкращих способів підвищення енергозбереження під час обігріву чи охолодження будинку.

Енергоаудит будинку, може поєднувати запис різних характеристик оболонки будівлі, у тому числі: стінстеліпідлогидверейвікон та інше. Для кожної з цих складових, вимірюється або оцінюється площа й опір тепловому потоку. Ступінь витоку або проникнення повітря крізь оболонку будівлі, повинен викликати занепокоєння — на це дуже впливають конструкція вікна й якість дверних ущільнень, таких як прокладка. Метою цього завдання, є кількісне визначення загальної теплової ефективності будівлі. Аудит також, може оцінювати ефективність, фізичний стан і правильність програмування (застосування) механічних систем, таких як: опалення, вентиляція, обладнання для кондиціонування повітря чи термостат.

Внутрішній енергетичний аудит – письмовий звіт, в якому оцінюється використання енергії з урахуванням місцевих кліматичних умов, схилу даху та положення щодо сонця, тощо. Він може відображати споживання енергії за певний період часу, скажімо, рік, а також вплив будь-яких запропонованих удосконалень впродовж року. Точність оцінки споживання енергії значно поліпшується, коли доступна історія рахунків виставлених домовласникам, що показує кількість електроенергіїприродного газумазутугасу або інших джерел енергії, споживаних протягом одного або двох років.

Одними з найбільших впливів на використання енергії є: поведінка користувачів, місцевий клімат і вік будинку. Таким чином, енергоаудит може містити співбесіду з домовласниками, щоби зрозуміти їх звички використання обладнання у часі. Історію виставлення рахунків за енергію від місцевої комунальної компанії, можна дослідити з використанням даних щодо тривалості опалювального періоду та даних про зниження температури у холодні місяці, отримані згідно місцевих погодних прогнозів, у поєднанні зі способом опалення будівлі.

Внутрішній енергетичний аудит, часто застосовується задля визначення економічно вигідних способів підвищення комфорту і енергоефективності будівель.

ДП „Тернопільстандартметрологія” проводить енергетичний аудит будівель та споруд, а також тепловізійну зйомку зазначених об’єктів, для цього в нас є необхідна матеріально-технічна база та фахівці з енергетичної ефективності будівель.

Контакти: м. Тернопіль, вул. Оболоня, 4, факс 52-79-28, тел.23-53-67.