У Верховній Раді України зареєстровано законопроект №7186 «Про державний контроль за генетично модифікованою продукцією у сільському господарстві та харчовій промисловості».

У Верховній Раді України зареєстровано законопроект №7186 «Про державний контроль за генетично модифікованою продукцією у сільському господарстві та харчовій промисловості». 

Група народних депутатів пропонує Верховній Раді ввести державний контроль за генетично модифікованою продукцією в сільському господарстві та харчовій промисловості.

Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту, цей документ визначає повноваження органів державної влади у сфері поводження з ГМО, встановлює пряму заборону на розміщення на ринку незареєстрованих ГМО та пропонує процедуру реєстрації ГМО. Документ встановлює вимоги до маркування генетично модифікованої продукції і вводить правила його простежуваності, що не дозволить ввести споживача в помилку.

Крім того, відповідно до пояснювальної записки, законопроект передбачає адміністративну та кримінальну відповідальність за порушення правил генно-інженерної діяльності та звернення з ГМО.

Відзначається, що на теперішній час в Україні фактично відсутній контроль над виробництвом та розповсюдженням генно-модифікованої продукції. А таке регулювання є одним із зобов’язань нашої держави перед Європейським Союзом, які Україна взяла на себе, підписавши Угоду про асоціацію.

«Відсутність належного правового регулювання продуктів сучасної біотехнології не тільки не відповідає міжнародним зобов’язанням України та реаліями ведення господарської діяльності, але і закриває потенційні можливості для подальшого розвитку аграрного сектора нашої держави з причин неузгодженості вітчизняного законодавства в цій області з законодавством країн-імпортерів сільськогосподарських виробництв», – говориться в документі.