Уряд обмежив частку імпортних спиртів в коньяках України

 14Виготовляти коньяк України з дешевих молдавських, грузинських спиртів – це нонсенс, вважають експерти. Адже, такий підхід ставить крапку на розвитку власної коньячної галузі та виноградарства. Підтримка ботлерів повністю вбиває коньячне виробництво і негативно позначається на економіці всієї країни. Замість розвитку своїх підприємств Україна інвестувала величезні кошти у виноградарство країн – імпортерів сировини.

Кабінет Міністрів України ухвалив поправку до законодавства, яка обмежує норму використання імпортних коньячних спиртів у коньяках України. Так, з 1 січня 2017 року допустима частка вмісту імпортних коньячних спиртів складе 80%, з 1 січня 2018 року вона буде зменшена до 70%, 1 січня 2019 року – до 60%, а з 1 січня 2020 року – скоротиться до 50%.

Таким чином, уже наступного року під час виготовлення коньяку виробники будуть зобов’язані використовувати не менше 20% дистильованих в Україні коньячних спиртів. На думку експертів, ця законодавча ініціатива позитивно позначиться на розвитку коньячної галузі й виноградарства, а також підніме імідж і якість коньяків України.

Виробники давно чекали від уряду відповідного кроку. На жаль у 2014 році норму вмісту вітчизняних коньячних спиртів у коньяках повністю скасували, чим була поставлена під загрозу вся коньячну галузь країни. Тоді нечисленні підприємства – виробники коньяку за класичною технологією виявилися в невигідному положенні порівняно з ботлерами, які займаються примітивним розливом у пляшки імпортних спиртів з водою і колером. Експерти наголошують: оператори ринку, які сьогодні вимагають скасування ухваленої поправки про норми складу коньячних спиртів, є ботлерами і розливають коньяки виключно з використанням імпортованої сировини.

Джерело: http://www.csm.kiev.ua