В Україні запроваджується реєстр виробників органічної продукції

12

Кабінет Міністрів України затвердив порядок ведення реєстру виробників органічної продукції. Проект постанови розроблено відповідно до частини третьої статті 13 Закону України «Про виробництво та обіг органічної сільськогосподарської продукції та сировини». Інформаційно-довідкова база дасть змогу отримати дані про оцінку відповідності виробництва та наявності сертифікату цієї продукції.

Органічне виробництво є одним з пріоритетів нової команди Міністерства аграрної політики та продовольства України, яка розробила концепцію «3 + 5». Стратегія передбачає державну підтримку фермерів, реформу держпідприємств, прозорий обіг землі. Реформа проводиться за 5 напрямками: розширення ринків збуту, органічне виробництво і нішеві культури, розвиток сільських територій, зрошення та безпеку харчової продукції.

За оприлюднення інформації про виробників органічної продукції та її підтримку в актуальному стані відповідатимеДержпродспоживслужба, на сайті якої буде розміщений реєстр. Інформація про виробників буде вноситися до реєстру протягом 5 робочих днів після отримання копії сертифіката. Доступ до реєстру буде безоплатним.

Кількість компаній, готових запропонувати українцям органічну продукцію, зростає. Фахівці вважають, що запровадження зазначеного реєстру допоможе споживачам орієнтуватися у продукції органічного ринку та пожвавить роботу галузі органічного виробництва, що сприятиме наповненню внутрішнього ринку високоякісними продуктами харчування.