Аби солодка вода не зашкодила  

 

Безымянный

Солодкі води не можуть зберігатися при температурі вище +20С, тому від покупки таких продуктів просто неба у спеку варто утриматися

З води, цукру, кислот, консервантів, різноманітних харчових добавок, ароматизаторів і барвників – з усієї цієї суміші, насиченої діоксидом вуглецю, можуть приготувати солодкий безалкогольний напій.

– Із кислот для цього використовують лимонну, аскорбінову, молочну, ортофосфорну; солодкий компонент – це білий цукор, глюкозно-фруктозний сироп, фруктоза, штучні підсолоджувачі, – розповідає інженер сектору стандартизації та інформаційного забезпечення ДП «Тернопільстандартметрологія» Орися Дмитренко.

– Першою у списку зазвичай є вода питна, яка має відповідати державним санітарним нормам. Серед інших складників – консерванти, концентрати квасного сусла, настої та екстракти рослинної сировини, дріжджі, молочно-кислі бактерії, зернова сировина, солод пивоварний, ячмінний, соки концентровані, харчові добавки, ароматизатори та барвники.

Можуть зашкодити дітям

 

Солодкі води найчастіше купують дітям, тому батькам особливо уважно потрібно читати етикетку.

– Напої з підсолоджувачами мають чимало застережень, – зазначає Орися Дмитренко.

– Тому МОЗ ввело таку норму, що напої з підсолод

жувачами і багатьма барвниками не дозволені для дітей. Потрібно уважно читати етикетку зокрема низькокалорійних напоїв. Вони повинні мати фразу: «Містить підсолоджувачі». Серед підсолоджувачів можуть бути вказані цикламат, сахарин, аспартам, ацесульфам калію чи інші. У таких напоях вуглеводів – 0 г, і калорійність теж практично нуль. Споживачам потрібно бути уважними. На етикетці має бути фраза: «Містить джерело фенілаланіну. Продукт не рекомендується хворим на фенілкетонурію та дітям до 7 років». Крім того, звертайте увагу, які добавки чи барвники містить напій. Наприклад, на воді «Тархун» в одному із супермаркетів ми знайшли напій, де зазначено: «Містить барвник тартразин, який може мати шкідливий вплив на активність та увагу дітей».

Таку ж дію, за інформацією Центру Споживчих Експертиз Тест, мають ще п’ять барвників – жовтий хіноліовий, сонячний захід жовтий, азорубін, понсо 4R і чарівний червоний. – У складі продукту має бути вказано про те, що ароматизатор чи барвник є натуральний, ідентичний натуральному чи штучний, то вже явну хімію купувати не варто, – зазначає Орися Дмитренко.

– До речі, ви помітили, що вже зараз фарбованих напоїв стало набагато менше. Скажімо, якщо додають аромат яблука, то вже не обов’язково, щоб вода була зелена. Таким чином споживач може знайти безпечніший напій.

 

Стійкість і придатність обмежені

Безымянный2

Для безалкогольних напоїв характерний такий показник, як стійкість, розповідає Орися Дмитренко.

– Це здатність певний час не

втрачати прозорість, колір, смак, аромат і фізично-хімічні показники, – пояснює вона. – Її рахують з дати виготовлення, для напоїв непастеризованих і без консервантів чи напоїв з консервантами цей показник суттєво відрізняється. Так перші мають стійкість від 10 днів – це стосується сокових напоїв, квасів, 15 днів – пряноароматичні, 20 днів – соковмісні, 28 днів – з ароматизаторами. У напоях з консервантами ці терміни збільшуються в 2-3 рази – від 25 днів у квасах і сокових напоях до 90 днів – на ароматизаторах. Втрата прозорості, помутніння і поява осаду можуть свідчити про розвиток мікроорганізмів і небажані хімічні реакції. Зберігатися безалкогольні напої повинні при температурі 0-20 С, а кваси – 0-12 С.

– Строки придатності напоїв розраховані на те, що їх правильно зберігатимуть, – зазначає Орися Дмитренко.

– У супермаркетах і більших магазинах працюють кондиціонери і температурного режиму там дотримуються, а в маленьких магазинах без кондиціонера краще купувати напої лише з холодильників. Також варто утриматися від покупки солодких вод на ринках, які продають просто неба. Матеріал, з якого виготовлена пляшка, не розрахований на високі температури. До речі, коли солодка вода довго стоїть на сонці, внутрішня стінка пляшки стає матового відтінку, бо середовище в середині пляшки агресивне від кислот, тож рідина роз’їдає внутрішню поверхню пляшки. Тому такий напій чи на якому не видно дати виготовлення купувати не варто.

Стандарт змінять

 

До слова, державний стандарт на виготовлення безалкогольних напоїв ДСТУ 4069 діє з 2002 року, і з 1 січня наступного року буде змінюватися. Зміни дадуть більшу свободу виробникам. Загальні тенденції такі, щоб виробник мав більшу свободу щодо створення нової продукції, розширення асортименту, зазначає фахівець.

– У соковмісних напоях вміст соку повинен бути 1-9,9% включно, сокові напої повинні містити соку 10-40% включно, – зазначає фахівець.

– Державний стандарт визначає загальні цифри, а виробник вказує скільки конкретно соку є в напої. Напої на пряноароматичній рослинній сировині – це напої, які виготовляють з екстрактів, настоїв, концентрованих основ або концентратів пряноароматичної рослинної сировини, наприклад, «Тархун». У напоях на ароматизаторах використовують натуральні чи ідентичні натуральним ароматичні основи, емульсії. У низькокалорійних напоях цукор повністю замінений підсолоджувачами, а в напоях із заниженою калорійністю заміна цукру є частковою.

Популярними влітку є кваси. Їх виготовляють з зерна і продуктів його переробки.

Безымянный3

– Квас відносять не лише до безалкогольних напоїв, а й до напоїв бродіння, бо процес відбувається шляхом незавершених молочно-кислого і супутньому йому спиртового бродіння, – розповідає Орися Дмитренко. – Бувають вони неосвітлені, освітлені нефільтровані і освітлені фільтровані. Найбагатші на смак серед них звичайно неосвітлені. У таких напоях залишаються залишки дріжджів, як і в неосвітленому пиві, тому в них допускається дріжджовий присмак. Інколи недобросовісні виробники називають квасом безалкогольний напій, де використовують емульсію з барвниками та смаковими добавками, але законодавчо це питання вже відрегульоване – на етикетках таких напоїв не може бути зазначено слова «квас». Квасом може називатися лише продукт бродіння.

Довідка

Безалкогольні напої поділяють на рідкі напої і готові концентрати. За зовнішнім виглядом вони бувають прозорі і замутнені. Залежно від кількості діоксиду вуглецю, вони є сильногазовані, середньогазовані, слабогазовані і негазовані. Залежно від сировини, з якої їх виготовляють, її вмісту, технології виробництва і призначення їх поділяють на соковмісні, сокові, напої на пряноароматичній рослинній сировині, на ароматизаторах, низькокалорійні безалкогольні напої, напої зі зниженою калорійністю, і напої на зерновій сировині.
Джерело: http://te.20minut.ua