Затверджено правила виробництва органічної продукції бджільництва

 

Кабінет Міністрів України видав Постанову   від 23 березня 2016 року № 208, якою  затвердив Докладні правила виробництва органічної продукції (сировини) бджільництва.

У документі встановлено, що основою виробництва зазначеної продукції є виключення з технологічного процесу застосування хімічних добрив і пестицидів синтетичного походження, ГМО, консервантів тощо.

Встановлено, що виробник повинен:

  • використовувати бджіл з урахуванням породного районування;
  • проводити підгодівлю бджіл виключно органічним медом з медоносних рослин, які не є генетично модифікованими і до яких не застосовувалися хімічні добрива, пестициди синтетичного походження;
  • підтримувати здоров’я бджіл шляхом здійснення превентивних заходів.

Також Правила надають вимоги до розміщення пасік.

Період переходу від виробництва традиційної (неорганічної) продукції до виробництва органічної триває не менше 12 місяців.

Про випадки застосування ветеринарних лікарських препаратів виробник повинен проінформувати орган з оцінки відповідності.

У додатку до постанови зазначено перелік дозволених засобів для захисту рамок, вуликів і стільників від шкідників.

Очікується, що реалізація даних правил буде сприяти збільшенню обсягів виробництва конкурентоспроможної продукції бджільництва, насиченню внутрішнього ринку високоякісними продуктами харчування, поглибленню інтеграції українського аграрного виробництва з ринком ЄС і світовими ринками.

Постанова КМУ від 23 березня 2016 р. № 208 “Про затвердження Детальних правил виробництва органічної продукції (сировини) бджільництва” (ЗАВАНТАЖИТИ)