Для смаку – лише сіль і цукор
Безымянный

Вищий сорт консервованої кукурудзи означає, що її приготували зі свіжого, а не замороженого зерна, в банці буде менше пошкоджених зерен і загалом їх буде більше Відкриваючи баночку консервованої кукурудзи, ми наперед маємо знати, що отримаємо, лише прочитавши етикетку. Допоможе нам у цьому сорт продукту. Якщо кукурудза вищого сорту, то зерен у банці має бути не менше 60%, якщо це перший сорт – 55%. Качанів від маси нетто має бути теж не менше 55%, а може бути і більше.
Для вищого сорту неправильно зрізаних зерен у банці може бути 18%, а для першого – 30%.
– Кукурудзу цукрову консервовану виготовляють за державним стандартом ДСТУ 7164:2010, – розповідає інженер відділу стандартизації ДП „Тернопільстандартметрологія” Орися Дмитренко. – Заготовляють її зі свіжих або швидкозаморожених зерен чи качанів цукрової кукурудзи молочного або молочно-воскового ступеня стиглості. Заливають таку кукурудзу розчином кухонної солі і цукру. Більше стандарт не допускає нічого. На етикетці має бути зазначена повна назва продукту – кукурудза цукрова консервована. Вона має бути виготовлена за стандартом. Якщо продукт виготовили за ТУ – це має насторожити. Тоді треба уважно читати склад продукту. Консервована кукурудза буває двох видів – цілими зернами і в качанах. Кукурудзу у зернах випускають двох сортів – вищого і першого, а кукурудза цукрова у качанах – безсортова.
– Для вищого сорту використовують лише свіжу кукурудзу, а свіжозаморожена може бути тільки для першого сорту, – зазначає співрозмовниця. Термін придатності продукту у скляній банці – три роки, у металевій – два.
– Різні сорти означають, що зерно, яке консервують, буде різним на вигляд, – зазначає Орися Дмитренко.
– У вищому сорті зерна кукурудзи мають бути однорідні за ступенем стиглості, правильно зрізані, цілі, без розірваних зерен та зерен із залишками стрижнів. Однак стандарт допускає погрішності, бо ж весь процес відбувається механізовано і неможливо уникнути домішок. Тому стандарт допускає, що неправильно зрізаних зерен у продукті вищого сорту може бути 18%, а першого – 30%. Для кукурудзи цукрової у качанах допускають наявність двох-трьох качанів розміром до 4 см кожен. Масу доводять до певного значення, тому додають менші шматочки. Також допускається 5% прим’ятих зерен під час укладання качанів у банку. Заливка консерви також має свої стандарти. Загалом вона має бути прозорою, але з молочним відтінком. Для вищого сорту осаду не повинно бути, а для першого сорту дозволений незначний білий осад. Для качанів – незначна кількість завислих частинок та білий осад.
– Колір зерен повинен бути однакової інтенсивності – жовтий або світло-жовтий. Це означає, що сировина – одного сорту, – зазначає фахівець. – Не має бути зерен темного кольору або із темними плямами, цього не допускається стандартом для жодного сорту. Смак кукурудзи має бути солодкуватим, присмак і запах – властивим для продуктів, виготовлених із швидкозамороженої сировини (для першого сорту), і для кукурудзи, консервованої у качанах. Зерна вищого сорту мають бути м’якими, ніжними, їхня оболонка пружна, але не жорстка. Для першого сорту і качанів допускається наявність зерен з жорсткішою оболонкою або зерен із пружнішою мякоттю.
– Якщо споживач купує продукцію нижчого сорту, він повинен бути готовий до нижчої якості продукту, – зазначає Орися Дмитренко. – Але це не означає, що нижчий сорт коштуватиме дешевше. Адже собівартість продукту для кожного заводу може бути різною. Як і при виборі будь-якого іншого товару, варто запам’ятовувати продукцію того виробника, якість якого сподобалася. Інколи продукція першого сорту може бути смачнішою за товар вищого. Тут усе залежить від виробника.

Джерело: http://te.20minut.ua