14.09.2015

 

Водопостачання під час кризи: як допоможуть стандарти?

 

Під час техногенних або природних катастроф, при військових діях та інтенсивнійої міграції людей першою необхідністю є організація водопостачання на постраждалих територіях. Вода – базовий ресурс, доступність якого має вирішальне значення для виживання. Як же організувати нормальне водопостачання в кризових умовах? На це питання відповість новий стандарт, розроблений Міжнародної організації зі стандартизації (ISO), ISO 24518: 2015 «Діяльність з організації постачання питної води та водовідведення. Антикризове управління водопостачанням».

У документі перераховані дії, які необхідно зробити комунальним службам, що б бути готовими до надзвичайних ситуацій, а також рекомендації з відновлення працездатності систем водопостачання та водовідведення, які отримали пошкодження під час них. Крім того, стандарт містить рекомендації з приводу аналізу кризових ситуацій.

У надзвичайній ситуації величезною проблемою може стати як відсутність питної води, так і відсутність можливостей безпечного видалення та утилізації стічних і відведення зливових вод. З метою запобігання епідеміям, зараження людей і навколишнього середовища, мінімізації ризику повеней, в стандарті ISO 24518 надані рекомендацій для створення ефективної каналізаційної інфраструктури, а організації робіт з відновлення її елементів в аварійних ситуаціях.

Цільова аудиторія стандарту ISO 24518 це водогосподарські відомства, комунальні компанії, організації з управління кризовими ситуаціями, інженери та консультанти з питань водопостачання. Документ може використовуватися регулюючими органами при розробці та прийнятті норм і правил для зменшення негативних наслідків кризових ситуацій і підвищення стійкості водогосподарської галузі.

Стандарт ISO 24518:2015 “Діяльність з організації постачання питною водою та водовідведення. Антикризове управління водопостачанням» був розроблений технічним комітетом ISO ТК 224 “Послуги, пов’язані з експлуатацією систем подачі питної води та систем відведення стічних вод”.