Протеїни  (білки) – незамінний для життя харчовий продукт. Тваринні і рослинні білки в шлунково-кишковому тракті розщеплюються, перетворюючись в амінокислоти, які є будівельними елементами м’язів і інших тканин. Добова потреба дорослої людини в білках становить до 1,5 г на кілограм нормального (ідеального) ваги, або в середньому 90-100 м.

 Джерелом рослинного білка є: квасоля, горіхи, крупи, гриби овочі, фрукти, соя  тощо;  тваринного білка – м’ясо та м’ясопродукти, молочні продукти, яйця, риба та рибопродукти, тощо.

Білки – органічні речовини, вміст яких у харчовому продукті обчислюється за формулою:

  білок = загальний азот за Кьєльдалем х коефіцієнт;

Аналіз за методом К’ельдаля є класичним і єдиним арбітражним методом визначення загального білка і загального азоту.

На протязі останніх років випробувальна лабораторія ДП «Тернопільстандарт-метрологія» застосовувала класичний метод з використанням звичайного лабораторного обладнання і набору скляного посуду, який мав ряд істотних недоліків – низька швидкість аналізу, велика кількість можливих втрат в процесі аналізу, громіздке обладнання.

Для того щоб зменшити або повністю виключити дані недоліки методу в грудні 2021 року було придбано та введено в експлуатацію автоматизоване обладнання (Комплект обладнання включає в себе Пристрій для дистиляції з парою (дистилятор) К-365 EasyKjel, Мінералізатор К-436 12-містний, Скрубер К-415 DuoScrub , Диспенсер напляшковий Optifix Safety, 5-30мл,  бюретка скляна з автоматичним нулем, та допоміжне приладдя, призначений для визначення вмісту Нітрогену за методом К’єльдаля. Принципова схема автоматичного обладнання повністю відповідає вимогам діючих стандартів визначення білка за методом Кендаля.

Скорочення часу аналізу досягається автоматизацією основних процесів і використанням блокових систем для одночасної обробки серії зразків. Крім того, використання сучасних технологій дозволяє звести до мінімуму втрати в процесі аналізу і забезпечити відтворюваність результатів аналізу.

З питань проведення досліджень продукції звертатися за адресою:

м. Тернопіль, вул. Оболоня, 4, тел. 52 23 87 , 096 224 86 77, е-mail:  vlcsms@i.ua.