Лічильники електроенергії

Сектор повірки ЗВТ радіотехнічних та електричних величин проводить повірку лічильників електричної енергії.


Лічильники електроенергії використовують для обліку споживаної електричної енергії. Виділяються кілька видів лічильників. Їх поділяють на однофазні та трифазні. Для обліку електроенергії споживачі із однофазним струмом використовуються однофазні лічильники. Споживачі, що використовують трифазний струм, застосовують трифазні лічильники.
Також лічильники електроенергії поділяються в залежності, від споживання енергії. Справа в тому, що споживання електроенергії поділяється на три режими: піковий, напівпіковий і знижений. Режими залежать від періоду доби, коли споживачі більше, або менше використовують електроенергію. У такому випадку відбувається не рівномірне навантаження лічильника, що призводить до зменшення терміну його служби, або частого ремонту. Щоб уникнути подібних ситуацій застосовуються двотарифні або багатотарифні лічильники.
Яка різніця між двотарифним і баготарифними лічильниками електроенергії?
Всі прибори обліку дозволяють збереження електроенергії за рахунок того, що є можливість відслідковувати її використання. Електролічильники мають певні відмінності між собою. Найперше це зовнішній вигляд. Двотарифні мають спеціальний дисплей, за допомогою якого можливо відстеження витрат на електроенергію. Використання таких лічильників дозволяє суттєво економити електроенергію, а отже, і Ваші кошти.
Переваги двотарифного лічильника:
Двотарифні лічильники дозволяють оплачувати електроенергію за нічним та денним тарифом. Це дозволяє суттєво заощадити, адже тариф у нічний час, майже вдвічі менший. Використання таких електролічильників буде вигідно людям, які ведуть нічний спосіб життя.
Переваги багатотарифного лічильника енергії:
Багатотарифні лічильники мають дещо іншу специфіку обрахунку споживаної електроенергії. З використанням таких типів лічильників вартість споживаної енергії буде змінюватися чотири рази на добу. У нічний час її вартість складатиме близько 40%, від основної вартості, вранці та ввечері – приблизно 140%, а вдень – 97%. Тобто при використанні багато тарифних лічильників, за основу беруть добовий період, під час якого люди споживають різну кількість електроенергії.
Всі лічильники, які використовуються для визначення обсягів спожитої електричної енергії, повіряються організаціями уповноваженими на проведення повірки засобів вимірювальної техніки, які є незалежними від енергетичних компаній та споживачів. Також у присутності представників вищезазначених організацій проводять експертизу пошкоджених лічильників та лічильників із зірваними або пошкодженими пломбами. Споживач має право бути присутнім при проведенні експертизи лічильника. За результатами експертизи складається відповідний акт.
Періодичність повірки для кожного типу лічильника різна. Вона може бути первинною – проходить на заводі-виробнику та періодичною – яка повинна проводитись у терміни, передбачені нормативними документами.
Також повірка може бути позачерговою у випадку:
– пошкодження лічильника та його ремонту;
– впливу на функціонування лічильника сторонніми пристроями чи предметами;
– пошкодження або відсутності пломб з відбитками тавр про повірку, встановлених на ньому.
Дата останньої повірки має бути вказана на пломбі, що знаходиться на електролічильнику, а саме дві останні цифри року, в якому проводилася повірка, та квартал. Для визначення терміну наступної повірки необхідно додати до дати, вказаної на пломбі лічильника, термін повірки лічильника.
Терміни повірок лічильників:
• Для всіх трифазних індукційних (дискових) лічильників – один раз на 4 роки, однофазних – один раз на 8 років.
• Для однофазних та трифазних електронномеханічних та електронних (статичних) лічильників, що були виготовлені до 1 грудня 2016 року – згідно термінів встановлених Держспоживстандартом України.
Для лічильників що були виготовлені після 01 грудня 2016 року:
• Для однофазних електромеханічних лічильників активної електроенергії – 8 (16)* років.
• Для трифазних електромеханічних лічильників активної електроенергії – 4 (10)* років.
• Для електронних (статичних) однофазних лічильників активної та реактивної електроенергії – 6 (16)* років.
• Для електронних (статичних) трифазних лічильників активної та реактивної електроенергії – 6 (10)* років.
* Міжповірочний інтервал (значення в дужках 16 або 10) для засобів вимірювальної техніки, які за результатами досліджень показників стабільності та метрологічної надійності відповідають вимогам національного стандарту (ДСТУ), повинен бути зазначеним в паспорті або декларації про відповідність лічильника.
Для трифазних лічильників з латинською абревіатурою NIK (починаючи з 2017 року випуску) міжповірочний інтервал становить 10 років.
Тел. для довідок: (0352) 52 79 27, (067) 3407847, yurkiv.yar@ukr.net