Сектор повірки засобів вимірювальної техніки радіотехнічних та електричних величин здійснює повірку мультиметрів

Мультиметри були винайдені на початку 1920-х, в той час як радіоприймачі та інші електровакуумні електронні пристрої стали більш поширеними. Винахід першого мультиметра приписують інженеру британського поштового відділення, Дональду Макаді (Donald Macadie), який був незадоволений необхідністю носити багато окремих інструментів, необхідних для підтримки телекомунікаційних схем. Макаді винайшов інструмент, який міг би вимірювати ампери (А), вольти (В) і оми (Ом), цей багатофункціональний вимірювач потім був названий «АВОметром». Перший такий авометр був виставлений на продаж у 1923 році, і багато його особливостей залишилися практично незмінним до останньої восьмої його моделі.

Різні покоління електриків можуть кожен по своєму пояснювати що таке мультиметр, так як ці прилади весь час удосконалюються. Одні думають, що це досить великий і важкий ящик, а інші звикли до мініатюрним пристроїв, які легко поміщаються в долоні.
В першу чергу все мультиметри діляться на прилади за принципом дії – вони бувають аналогові і цифрові. Їх легко розрізнити за зовнішнім виглядом – у аналогових стрілочний циферблат, а у цифрових – рідкокристалічний екран. Зробити між ними вибір досить просто – цифрові є наступним етапом розвитку цих пристроїв і виграють у аналогових за більшістю показників.

Коли тільки з’явилися перші цифрові мультиметри, то у них, звичайно, були певні конструктивні недоліки, що дозволяють говорити про те, що це іграшка для любителів, але вже тоді було зрозуміло, що у цифрових пристроїв величезний потенціал і згодом вони витіснять аналогові прилади.

Аналогові мультиметри
У деяких випадках використання аналогових мультиметров виправдано і зараз – у них все ще є ряд переваг, які обумовлені самою конструкцією вимірювального приладу.Його головною частиною є рамка із закріпленою на ній стрілкою. Рамка може повертатися від впливу на неї електромагнітного поля – чим воно сильніше, тим більше кут повороту.
• Стрілочний мультиметр здатний виявити паразитні пульсації напруги або сили струму. Наприклад, якщо в ланцюзі є постійний струм величиною значенням в один ампер, але кожні кілька секунд він може короткочасно збільшуватися / зменшуватися на 1/10 або 1/5, а потім повертається до номіналу. В такому випадку цифровий тестер може і зовсім не показати будь-яких змін сигналу, а у аналогового стрілка буде як мінімум «тремтіти» в ці моменти. Те ж саме відбудеться і при наявності стійких перешкод – якщо коливання напруги будуть вже відчутними – цифровий мультиметр буде постійно показувати різні дані, а аналоговий просто якесь усереднене – «проінтегрувати» значення.
• Для роботи цифрового мультиметра обов’язково потрібен джерело живлення, а аналоговому батарейка знадобиться тільки якщо включити режим омметра.
• Для різних пристроїв можуть бути різні екстремальні умови. Якщо цифрові без належного захисту не можуть працювати, наприклад, в високочастотному електричному полі, то для аналогових це не є серйозним випробуванням – вони навіть можуть служити індикаторами його наявності.

Цифрові мультиметри
Їхній головний козир це простота і функціональність, які відображаються в відмінні властивості таких приладів:
• Для виготовлення такого пристрою не потрібно проводити філігранну роботу з виготовлення електромагнітних котушок і закріпленню їх в корпусі, налагодженні і подальшої підстроювання вже в процесі експлуатації.
Цифровий мультиметр це просто електрична плата, в яку упаяні контакти і керуючі елементи.
• Значення, які відображаються на екрані, не вимагають «розшифровки» або інтерпретації, що часто буває з аналоговими пристроями, свідчення яких можуть бути незрозумілі неспеціалісту.
• Стійкість до вібрації. Якщо на цифрові пристрої тряска просто надає таку ж дію як на будь-яку деталь, то на стрілку аналогових вона впливає дуже помітно, а в деяких випадках може привести і до псування пристрою.
• На відміну від аналогових пристроїв, цифровий мультиметр самостійно калибруется при кожному включенні, тому немає необхідності постійно виставляти нуль на циферблаті, що є хворобою будь-якого стрілочного приладу.

Цифрові мультиметри зазвичай вимірюють з точністю кращою за аналогові пристрої. Типовий аналоговий мультиметр має точність близько ± 3%. Стандартні портативні цифрові мультиметри зазвичай мають точність 0,5% в діапазоні постійного струму. Інструменти лабораторного класу мають точність від декількох мільйонних відсотка.

ДП «Тернопільстандартметрологія»: Сектор повірки ЗВТ електричних та радіотехнічних величин.
тел.: (0352) 52-79-27