З 2021 року в Україні починають діяти нові вимоги до вмісту забруднювачів у харчових продуктах

Міністерство охорони здоров`я України затвердило оновлені державні санітарні правила і норми щодо максимально допустимих рівнів окремих забруднювачів у харчових продуктах (Наказ №1238 від 22 травня 2020 року). Тобто, документ встановлює нові вимоги до вмісту нітратів, свинцю, ртуті, мікотоксинів, металів, тощо у продуктах харчування.

Нові правила адаптовано до вимог ЄС – Регламенту ЄС №1881/2006. Наказ №1238 набуває чинності через 6 місяців з дня його офіційного опублікування за винятком окремих показників, для яких встановлено додатковий 3-річний перехідний період.
Для розуміння, залежно від дози забруднювачів, що містяться в продукції, вони по-різному можуть впливати на здоров`я людини, часом навіть викликати хронічні хвороби, отруєння, тощо.

Так, з 4 лютого 2021 року в Україні будуть діяти норми, які довели свою безпечність, ефективність та діють в Європі вже більше 14 років.
Асоціація вітає зусилля МОЗ, спрямовані на забезпечення захисту здоров`я споживачів шляхом вдосконалення та оновлення нормативно-правового регулювання в сфері харчової безпеки. Експерти Асоціації брали активну участь в обговоренні і підготовці пропозицій до проекту Регламенту в рамках Робочої групи з координації роботи стосовно розробки нормативно-правових актів щодо безпечності харчових продуктів та імплементації європейського законодавства на базі МОЗ. Це першочергово дозволить усунути торговельні бар`єри, оскільки буде гармонізовано значення показників із країнами ЄС, зокрема, врегульовано норми до кількості нітратів в деяких видів листкових салатів (руколи, тощо); кількості мікотоксинів в горіхах, тощо, що дозволить їх імпорт з країн ЄС. Це також сприятиме дотриманню міжнародних зобов’язань України в рамках реалізації Плану заходів з виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.