Які іграшки і в якому віці дарувати маленьким дітям

Які іграшки і в якому віці дарувати маленьким дітям

Найчастіше запрошені в гості, де є маленькі діти, часто губляться в питанні які іграшки потрібно дарувати дітям різного віку. Спробуємо розібратися та навести приклади.

Іграшки для маленьких немовлят – до 6 місяців

Діти люблять дивитися на людей – слідкуючи за ними своїми очима. Як правило, вони віддають перевагу обличчям і яскравим кольорам. Немовлята можуть дотягнутися, зачаруватися тим, що можуть робити їх руки та ноги, підняти голову, повернути голову на звуки, покласти речі в рот та багато іншого! Малюкам такого віку важливий сенсорний досвід. Подарунком стане все, що нявкає, деренчить та кружляє перед очима. Пам’ятайте, що більшість часу дитинка ще проводить у горизонтальному положенні, а також що на подробиці та нюанси ще не звертає уваги. Дарувати іграшки з яскравими кольорами не рекомендують, оскільки вони можуть негативно вплинути на зір. Якщо іграшку має тримати дитина, зверніть увагу, щоб її зручно було утримувати маленьким долонькам. Також можна дарувати іграшки такі що дитина могла б тримати, смоктати, трясти, шуміти – брязкальця, великі кільця, іграшки для прорізування зубів, м’які ляльки, текстуровані кулі та вінілові та настільні книги, щоб слухати – книги з дитячими римами та віршами, записами колискових пісень та простих пісень. Речі, на які слід звернути увагу – предмети із зображенням облич, щоб малюк міг їх бачити та нерозбиті дзеркала.

 

Іграшки для дітей старшого віку – від 7 до 12 місяців

Діти старшого віку – це рушії – зазвичай вони переходять від перекидання і сидіння, до ковзання, підстрибування, повзучості, підтягування себе та стояння. Вони розуміють власні імена та інші загальні слова, можуть ідентифікувати частини тіла, знаходити приховані предмети та класти речі в контейнери та витягувати з них.

Які іграшки обрати? Іграшки, з якими можна гратись прикидаючись, – ляльки для дітей, ляльки, пластикові та дерев’яні транспортні засоби з колесами та водяними іграшками.

Речі, які можна кидати і піднімати – пластикові миски, великі намистинки, кульки та іграшки пірамідки. Ігрові набори, з яких можна будувати – великі м’які блоки та дерев’яні кубики. Речі, за допомогою яких діти розвивають м’язи – великі кульки, іграшки які дитина може штовхати і тягнути, та низькі, м’які речі, щоб повзати по них

 

Іграшки для 1-річних дітей

Однорічні дітки в дорозі! Зазвичай вони можуть ходити стабільно і навіть підніматися сходами. Вони насолоджуються розповідями, говорять свої перші слова і можуть грати поруч з іншими дітьми. Вони люблять експериментувати, але ще потребують допомоги дорослих.

Гарні іграшки для однорічних дітей:

Настільні книги з простими ілюстраціями або фотографіями реальних предметів. Записи з піснями, римами, простими розповідями та картинками.

Речі, за допомогою яких можна творити малюнки – широкі нетоксичні маркери, які змиваються, олівці та великий папір. Іграшки, за допомогою яких можна створювати ігрові образи – іграшкові телефони, ляльки та ліжечка для них, дитячі коляски та возики, одяг та аксесуари (шарфи, сумочки), плюшеві іграшки, пластмасові, дерев’яні та пластичні тварини «реалістичні» транспортні засоби. Предмети для будування – картонні та дерев’яні блоки (можуть бути менше, ніж ті, що використовуються немовлятами) Також доцільно дарувати пазли, великі конструктори та мозаїки, іграшки з частинами, з яких складаються речі (циферблати, вимикачі, ручки, кришки), великі та маленькі кульки.

Іграшки для дворічних дітей (малюків)

Діти, які швидко вивчають мову, але відчувають небезпеку. Тим не менше вони роблять багато фізичних “тестувань”: стрибки з висоти, перелізання через перешкоди та по перешкодах, підвішуються за руки, перекочуються та метушаться. Вони добре контролюють свої руки і пальці і люблять робити речі з дрібними предметами. Рекомендуємо: речі для вирішення задач – головоломки з дерева (з 4 до 12 штук), блоки, які стикуються, об’єкти для сортування (за розміром, формою, кольором, запахом), речі з великими гачками, великими ґудзиками, пряжки та застібки. Предмети для будівництва – блоки, будівельні набори, менші (і міцніші) іграшкові транспортні засоби (порівняно з тими що для дітей молодшого віку), дитячі меблі (кухонні гарнітури, стільці, ігрові продукти харчування), платтяний одяг, ляльки з аксесуарами, ляльки та іграшки з піском та водою. Речі, які можна намалювати: великі нетоксичні олівці та фломастери, великі пензлі та фарби для пальців, великий папір для малювання, кольоровий картонний папір, ножиці для вирізання малюків із тупими наконечниками, дошкою з великою крейдою.

Дарувати можна книжки з малюнками з більш детальною інформацією, ніж книги для дітей молодшого віку. Можна також зацікавити дітей програвачами з різною музикою. Іграшки для розвитку великих і маленьких м’язів – великі та маленькі кульки для вдаряння і кидання, спорядження для катання (крім триколісних велосипедів до поки дітям не виповнилося 3 роки!), тунелі, низькі драбинки з м’яким матеріалом під ними

Іграшки для дітей від 3 до 6 років (дошкільнята)

 Дошкільнята мають більший простір уваги, ніж малюки. Зазвичай вони багато говорять і задають багато питань. Їм подобається експериментувати з речами і зі своїми ще фізичними навичками. Вони люблять грати з друзями, і не люблять програвати! Вони можуть по черзі обмінюватися однією іграшкою з двома або більше дітьми, часто зі старшими дошкільнятами.

Даруйте їм іграшки для вирішення задач – головоломки (від 12 до 20 штук і більше), блоки, які з’єднуються разом, колекції з більш дрібними предметами для сортування за довжиною, шириною, висотою, формою, кольором, запахом, кількістю та іншими особливостями. Можна дарувати колекції пластикових пляшок, пластикові миски та кришки, ключі, мушлі, рахівниці ведмедів, маленькі кольорові блоки. Іграшкові набори для будівництва – більшу кількість блоків для побудови складних конструкцій, транспортних іграшок, дитячих меблів («квартири», набори для ігор), одягу, ляльок з аксесуарами, ляльок та простих лялькових театрів. Художні набори: великі та маленькі олівці з фломастерами, великі та малі пензлі з фарбами для пальців, великий і маленький папір для малювання, кольоровий будівельний папір, ножиці для дошкільнят, дошка з великою та маленькою крейдою, ліплення з глини, інструменти для ліплення, пасти, клаптики паперу та тканини для створення колажу. Хорошим подарунком  будуть ритмічні інструменти та клавіатури, ксилофони, маракаси та бубни. Малюнки з ще більшими словами та більш детальними малюнками, ніж книги для малюків. Речі для розвитку великих і маленьких м’язів – великі та маленькі кульки для ударів та метання/лову, їзди в екіпіровці, включаючи триколісні велосипеди, прохідні тунелі, вагонами та тачками, пластмасовими битами та кулями, пластикові шпильки для боулінгу, мішені і речі, щоб кинути на них, верстат з тиском, молотком, цвяхами та пилкою.

Якщо дитина має доступ до комп’ютера, даруйте інтерактивні програми для розвитку і розуміння комп’ютерних технологій (програмне забезпечення повинно застосовувати графічні та розмовні інструкції, а не лише друк і т.п.).

Безпека та дитячі іграшки

Більш детальну інформацію які вибрати якісну та безпечну іграшку, ми описували в статті: «Як обрати якісні та корисні іграшки для дитини?» тут >>

Безпечні іграшки для маленьких дітей повинні бути:
якісно виготовлені (без гострих деталей або осколків і не повинні дряпати при дотику), пофарбовані нетоксичною фарбою, що не містить шкідливих хімічних елементів, стійкі до різних видів руйнування, і легко чиститися від забруднень.

Дбає про безпеку іграшок і держава, зокрема шляхом їх обов’язкового декларування вимогам технічного регламенту безпечності іграшок. Цей спосіб незалежної оцінки продукції використовують у всьому світі, передусім – при підтвердженні відповідності вимогам безпеки, що є надзвичайно важливим, коли йдеться про товари для дітей.

Декларація – документ, який виданий на основі рішення, яке приймається після проведення відповідних процедур оцінки відповідності, що довели виконання встановлених вимог. Наявність декларації підтверджує безпечність іграшки, яка підтверджена випробуваннями на відповідність національним стандартам, вимоги яких відповідають європейським. До іграшок пред’являють вимоги щодо гігієнічної, хімічної, механічної, електричної, пожежної безпечності.

Тому законодавство зобов’язує і вітчизняні підприємства і закордонних постачальників декларувати свою продукцію шляхом оцінки відповідності і проведення випробувань.

Процедура оцінки відповідності передбачає видачу сертифікату експертизи типу на підставі якої виробник оформляє декларацію відповідності.

Орган з оцінки відповідності  ДП «Тернопільстандартметрологія» призначений на виконання робіт з оцінки відповідності на вимогам Технічного регламенту безпечності іграшок.

Випробувальна лабораторія ДП «Тернопільстандартметрологія» технічно спроможна проводити випробування іграшок на відповідність вимогам безпечності передбачених у національних стандартах.

тел./факс.: (0352) 52 23 87

е-mail: vl_csms@i.ua