Безпечні іграшки – запорука здоровя ваших дітей

Безпечні іграшки – запорука здоровя ваших дітей

Діти – це найважливіше і найдорожче, що може бути у людини в житті, тому, обираючи іграшку, в першу чергу піклуйтеся про здоров’я дитини. Розмаїття дитячих іграшок, представлених сьогодні у торговій мережі, не тільки радує маленьких споживачів, але й приємно дивує їхніх батьків, які намагаються дати своєму малюку все найкраще. Роль іграшок у розвитку і вихованні дітей величезна, адже вони дозволяють дитині орієнтуватися в навколишньому світі, розвивати і реалізовувати свої здібності, виражати свої почуття. Проте останнім часом все частіше постає питання якості та безпечності іграшок, які продаються на українському ринку.

Відповідно до «Технічного регламенту безпечності іграшок»,  затвердженого постановою кабінету міністрів України №515 від 11 липня 2013 року, вироби призначені для використання у грі дітьми віком до 14 років, повинні бути задекларовані, відповідати технічним вимогам та українському законодавству.

На іграшці також повинен зазначатися вік дитини, якій призначена іграшка, з коротким поясненням небезпеки, має додаватися інструкція з експлуатації чи правила гри (наприклад, схеми складання, якщо це конструктор), а також спосіб обробки такої іграшки (миття, чищення, дезінфекція та їх утилізація в разі потреби). Якщо ви не знайшли маркування, то є велика ймовірність того, що ця іграшка є нелегальною. Тому такий товар краще не купувати. Особливо, коли іграшка має різкий запах та інші видимі дефекти.

Іграшки, введені в обіг, повинні відповідати вимогам щодо безпечності протягом передбаченого строку їх використання, але не завжди постачальники та реалізатори дотримуються даних вимог.

На теренах нашої області представниками ГУ Держпродспоживслужби в Тернопільській області було відібрано  ляльку арт. СLG 17084 і направлено у випробувальну лабораторію ДП «Тернопільстандартметрологія» для проведення випробувань стосовно безпеки для життя та здоров’я споживачів.

За результатами проведених лабораторних випробувань  встановлено, що зразок продукції (іграшки ляльки арт. CLG17084) не відповідає вимогам Технічного регламенту безпечності іграшок, а саме на іграшці, її пакуванні не зазначене найменування чи зареєстрована торговельна марка (знак для товарів і послуг) та адреса імпортера; не відповідає вимогам п. 8.4.2.2 ДСТУ EN 71-1:2015 – за показником міцності швів; п. 8.3 ДСТУ EN 71-1:2015 – в результаті випробування обертальним моментом, від ляльки від’єдналася дрібна частина (ніс); іграшка не відповідає вимогам ДСТУ EN 71-2:2017 за показником займистості (швидкість поширення полум’я іграшки становить 37 мм/с, при нормі не більше 30 мм/с).

Купуючи іграшки, остерігайтесь яскравого забарвлення, адже малеча тягне іграшку до рота і їсть фарбу, яка може виявитися токсичною і небезпечною для здоров’я. Небезпечна для дітей також крихка пластмаса та пластичні суміші невідомого походження, котрі діти цілком можуть спробувати на смак. М’яконабивні іграшки також можуть бути небезпечними. Штучне хутро – потужний алергенний подразник для дихальної системи; якщо іграшка неякісна, дитина вдихає найдрібніші часточки фарби.

Якщо у Вас виникають сумніви при купівлі іграшок, просимо звертатися до нас у ВЛ ДП «Тернопільстандартметрологія», для проведення випробувань щодо якості та безпеки товару згідно чинних нормативних документів.

Додаткову інформацію можна отримати за тел./факс.(0352) 52 23 87,

е-mail:  vlcsms@i.ua