До уваги керівників закладів громадського харчування (ресторанів, кафе, барів, їдалень, піцерій, кав’ярень, кондитерських, бістро, закладів швидкого приготування їжі тощо)

До уваги керівників закладів громадського харчування (ресторанів, кафе, барів, їдалень, піцерій, кав’ярень, кондитерських, бістро, закладів швидкого приготування їжі тощо)

 

Нагадуємо, що з 20 вересня 2017 року набули чинності обов’язкові вимоги Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», який передбачає впровадження системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках, або НАССР, на потужностях, що провадять діяльність з харчовими продуктами, або вводять їх в обіг.

 

Відповідно до наказу Мінагрополітики України № 590 від 01.10.2012 р. «Про затвердження Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)», заклади громадського харчування зобов’язані здійснювати постійний контроль за небезпечними факторами в межах запровадженої НАССР.

 

З метою поступового переходу виробниками на використання процедур НАССР, Законом України визначено перехідний період щодо їхнього впровадження, а саме:

 

– до 20 вересня 2017 року — для потужностей, які провадять діяльність з харчовими продуктами, у складі яких є необроблені інгредієнти тваринного походження (необроблене молоко, м’ясо, риба, молюски і ракоподібні, у тому числі свіжі, охолоджені або заморожені, яйця, мед, їх похідні та інші продукти, виготовлені з частин тварин, окремих їх органів та/або тканин, призначені для споживання людиною);

 

– до 20 вересня 2018 року — для потужностей, які провадять діяльність з харчовими продуктами, у складі яких відсутні необроблені інгредієнти тваринного походження – готові харчові продукти;

 

– до 20 вересня 2019 року — для малих потужностей.

 

Заклад громадського харчування відноситься до малої потужності, якщо він сукупно відповідає наступним критеріям:

 

– постачає харчові продукти кінцевому споживачу;

 

– має не більше ніж десять осіб робочого персоналу;

 

– займає площу не більше ніж 400 м 2.

 

Контроль за реалізацією Закону України щодо впровадження постійно діючих процедур заснованих на принципах НАССР покладено на Державну службу України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

 

Відповідно до чинного законодавства України оператори ринку зобов’язані розробляти, вводити в дію та застосовувати постійно діючі процедури, що засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках, а також забезпечувати належну підготовку з питань застосування постійно діючих процедур, що базуються на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках, осіб, які є відповідальними за ці процедури, під час виробництва та обігу харчових продуктів.

 

Невиконання обов’язку щодо впровадження на потужностях постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР) тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб – у розмірі від тридцяти до сімдесяти п’яти мінімальних заробітних плат (111 690,00 – 260 610,00 грн.), на фізичних осіб – підприємців – у розмірі від трьох до п’ятнадцяти мінімальних заробітних плат (11 169,00 – 55 845,00 грн.) та зупинення роботи потужності.

 

Фахівці Державного підприємства «Тернопільський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації» рекомендують долучатися до процесу розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах НАССР і готові надавати консультації підприємствам, які вирішили впроваджувати у себе HACCP.

 

За детальнішою інформацією з питань сертифікації систем управління

звертайтеся у ДП «Тернопільстандартметрологія»:

м.Тернопіль, вул. Оболоня, 4,

відділ з підтвердження і оцінки відповідності,

стандартизації та сертифікації систем управління,

тел. (0352) 25-04-97