Цегла має бути сертифікована!

Цегла має бути сертифікована!

Уся цегла, яка реалізується на території України, підлягає обов’язковій сертифікації. Тому, щоб придбати якісну цеглу, необхідно звернути увагу як на наявність сертифікатів відповідності, сертифікатів якості так і на маркування, в якому зазначені технічні характеристики.

Однією з основних характеристик цегли є міцність, про що зазначає її марка. Наприклад, марка 100 означає, що цегла гарантовано витримає напругу в 100 кілограмів на 1 квадратний сантиметр. Чим більша міцність, тим дорожча продукція, хоча для малоповерхового будівництва достатньо марок 75-100.

Другою важливою характеристикою є морозостійкість. Цей показник теж зазначають спеціальною цифрою. Наприклад, якщо на маркуванні зазначена позначка 15, то це означає, що в насиченому водою станi вона витримає без ознак видимих пошкоджень не менше 15 циклiв поперемiнного заморожування i відтаювання. Цей показник може бути й більшим: 25, 35, 50. Для будівель Херсонщини оптимальний показник морозостійкості повинен бути не нижчим F-25. Застосування цегли марок з найнижчими показниками (75 за мiцнiстю та 15 за морозостiйкiстю) допускається лише для зведення внутрiшнiх перегородок будинків та окремих невiдповiдальних споруд (сараїв, гаражів тощо).

Також важливою характеристикою цегли є пустотілість або наявність в ній порожнеч, саме завдяки ним вона легша і краще зберігає тепло. Тому повнотіла цегла без отворів використовується лише для будівництва фундаментів та цоколів.

Треба пам’ятати, що цегла, яка реалізовується без сертифікатів відповідності, як правило не відповідає задекларованим показникам по міцності, морозостійкості та геометричним розмірам.

Трапляються партії, в яких вироби мають тріщини, вапнякові включення, сколи, притупленості, багато недопалених та перепалених виробів. Усі ці невідповідності, як правило, спричинені недотриманням технології виробництва та технологічної дисципліни.

Орган з сертифікації ДП «Тернопільстандартметрологія» здійснює сертифікацію будівельних матеріалів з видачею сертифікатів відповідності за умови позитивних випробувань готової продукції. З питань сертифікації звертайтеся за телефоном (0352) 25 04 97 у відділ з підтвердження та оцінки відповідності та за адресою вул. Оболоня, 4, м. Тернопіль, 6 поверх.