15 березня – Всесвітній день захисту прав споживачів

Відзначається в річницю виступу президента США Джона Ф. Кеннеді в Конгресі у 1961 році. У виступі були сформовані чотири головних права споживача: право на безпеку, право на інформацію, право на вибір і право бути почутим.

Пізніше до них додалися ще чотири: право на відшкодування збитків, право на споживацьку освіту, право на задоволення базових потреб і право на здорове оточуюче середовище. В 1983 році день15 березня був закріплений в міжнародному календарі святкових дат як Всесвітній день захисту прав споживачів.

Звичаї та закони захищали права споживачів завжди. Ідея захисту прав споживачів поступово матеріалізувалась і знайшла своє втілення в утворенні різноманітних суспільних об’єднань, правових норм тощо.

Україна перша серед республік СРСР ще в травні 1991 року прийняла Закон «Про захист прав споживачів». Була створена Державна інспекція з питань захисту прав споживачів, яка в 1992 році отримала статус Державного комітету України у справах захисту прав споживачів. На сьогодні захист споживачів здійснює Департамент захисту споживачів Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (Держпродспоживслужби України).

Одним із головних завдань, які стоять сьогодні як перед державою, так і перед владою, є забезпечення високих стандартів життя громадян України, рівного доступу до якісних та безпечних товарів, послуг і продукції, що дасть усім нам упевненість у завтрашньому дні.     Стабільне функціонування впорядкованого ринку, спрямованого на задоволення широкого спектра потреб кожної людини – це спільний обов’язок влади, громади і бізнесу.