Безымянный

Затверджено правила виробництва органічної продукції тваринного походження

 

Постановою КМУ від 30 березня 2016 року № 241 затверджені Докладні правила виробництва органічної продукції (сировини) тваринного походження.

Документом регулюються правові, економічні, зоотехнічні та соціальні основи виробництва зазначеної продукції фізичними або юридичними особами. Також встановлено вимоги щодо змісту, випасу, лікування, годування тварин і виробництва відповідної органічної продукції (сировини) тваринного походження.

Відзначається, що в процесі виробництва органічної продукції тваринного походження виробник повинен забезпечити годування тварин органічними кормами, підтримання здоров’я тварин шляхом здійснення профілактичних заходів і лікування тварин відповідно до вимог законодавства в галузі ветеринарної медицини тощо.

При виборі порід тварин для виробництва органічної продукції тваринного походження перевага віддається місцевим породам, також враховується їх стійкість до специфічних хвороб або проблем зі здоров’ям.

Виробник веде і зберігає журнал обліку виробництва продукції тваринного походження, який в будь-який час повинен бути доступним для центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику в сфері безпеки і окремих показників якості харчових продуктів.

Репродукція тварин повинна здійснюватися переважно природним шляхом. Разом з тим, може здійснюватися штучне запліднення тварин без використання гормонів або подібних їм речовин. Застосовувати клонування і трансплантацію ембріона заборонено.

Тварини повинні бути ідентифіковані і зареєстровані відповідно до законодавства.

Приміщення для утримання тварин повинні відповідати їх біологічним і поведінковим потребам.

Здоров’я тварин підтримується шляхом стимулювання їх природного імунного захисту від хвороб, зокрема, шляхом регулярного вигулу, доступу до ділянок на свіжому повітрі і пасовищ, а також вибору відповідних кормів і методів господарювання.

Раціон тварин встановлюється в залежності від віку, маси тіла, стану здоров’я, виду корму. Здійснення дієтичного або іншого обмеженого годування тварин, яке приводить до анемії, заборонено, як і застосування речовин для стимулювання зростання або продуктивності тварин. Тварини вигодовуються натуральним материнським молоком.

Для системного контролю за виробництвом продукції тваринного походження виробник веде книгу опису виробничого підрозділу (споруд з прилеглою територією), яка містить інформацію про приміщення для утримання великої рогатої худоби, пасовища, відкриті майданчики, приміщення для складування, упаковку і переробку продукції тваринного походження, споруди для гноєсховищ і повний опис земельних ділянок, виділених для вирощування рослин.