Набули чинності Гігієнічні вимоги до дієтичних добавок

24 січня 2016 року набув чинності Наказ МОЗ України від 19 грудня 2013 року № 1114 «Про затвердження Гігієнічних вимог до дієтичних добавок». Згідно з наказом встановлено, що дієтичні добавки можуть містити широкий спектр поживних речовин та інших інгредієнтів, у тому числі вітамінів, мінералів, амінокислот, незамінних жирних кислот, клітковину, різноманітні рослини та екстракти трав.
Кінцевому споживачеві добавки повинні поставлятися в упакованому вигляді. На етикетці дієтичних добавок повинно бути вказано:
• назву харчового продукту – «дієтична добавка»;
• назву категорій окремих поживних або інших речовин, що характеризують продукт або вказують на походження таких окремих поживних або інших речовин;
• кількість (порцію) дієтичної добавки, рекомендовану для щоденного споживання, а також попередження щодо недопущення перевищувати зазначену рекомендована кількість для щоденного споживання;
• вказівку про те, що дієтичні добавки не є заміною повноцінного раціону харчування;
• попередження про те, що продукт слід зберігати в недоступному для дітей місці.
Етикетування та реклама не повинні містити:
• висловлювань про можливу лікувальну дію та вгамування болю;
• листів подяки, визнань, порад, якщо вони пов’язані з лікуванням чи полегшенням умов перебігу захворювань, а також посилання на таку інформацію;
• висловлювань, які викликають або сприяють виникненню відчуття негативного психологічного стану;
• будь-яких тверджень (прямих або в завуальованій формі) про те, що повноцінний раціон харчування не може забезпечити отримання необхідної для організму людини кількості поживних речовин.
Також встановлено, що учасники ринку, діяльність яких пов’язана з дієтичними добавками, на всіх стадіях виробництва та обігу повинні забезпечити відповідність дієтичних добавок вимогам законодавства про харчові продукти. На всіх етапах виробництва та обігу повинна бути забезпечена можливість простежити дієтичні добавки та будь-які речовини, призначені для введення в дієтичні добавки.
Учасники ринку повинні мати можливість встановити особу, що поставляє дієтичну добавку, і мати системи і процедури для встановлення інших учасників ринку, яким вони поставляють свою продукцію.
Дієтичні добавки, які не відповідають даним Гігієнічним вимогам, і виготовлені та/або введені в обіг не пізніше ніж через 12 місяців з дня набрання чинності наказом, залишаються в обігу на ринку України до закінчення терміну їх придатності.
Наказ МОЗ України від 19 грудня 2013 року № 1114 «Про затвердження Гігієнічних вимог до дієтичних добавок» (ЗАВАНТАЖИТИ)
Джерело: http://www.csm.kiev.ua