Ідеальний союз молока з цукром не можна називати „згущонкою”

Найкращої якості від продукції, яку мали б виготовляти лише з молока і цукру, варто очікувати від товару з назвою „Молоко незбиране згущене з цукром”. Шукайте цифри державного стандарту ДСТУ 4274:2003. Зауважте, що згущене молоко і згущений продукт – не одне й те ж.

Те, що переважна більшість споживачів називає „згущонкою”, зазвичай нічого спільного зі смакотою з молока високої жирності і цукру не має. Такі назви, як „згущенка”, „згущонка”, „варенка”, свідчать про те, що ці продукти виготовили не за державними стандартами, тобто це не натуральний продукт і згущеним молоком вони називатися не мають права.
• Слово „згущонка” має насторожити споживача, такий продукт не виготовляють за стандартами. Найімовірніше, тут можуть бути рослинні жири і білки, – зазначає інженер відділу стандартизації ДП „Тернопільстандарт метрологія” Орися Дмитренко. – Не має бути в назві слів „особлива”, „оригінальна”, „спеціальна”. Це свідчить про те, що там є сировина, якої за стандартами бути не повинно.
Згущеного молока є кілька видів. Справжнє згущене масне молоко з цукром виготовляють за державним стандартом ДСТУ 4274:2003. Інший вид – з нежирного молока. Якщо в перших двох варіантах у ролі консерванта є цукор, то третій вид згущеного молока виготовляють без цукру. Тому його і стерилізують. Окремий вид згущених молочних консервів – з кавою чи какао.
Аби вибрати якісне згущене молоко, треба звернути увагу на назву і цифри стандарту, за яким його виготовили.
– Ідеально приготоване згущене молоко – це лише молоко і цукор, зазначає Орися Дмитренко. – Це молоко може бути і незбиране, і сухе, і відновлене, і знежирене чи навіть маслянка, але продукт має бути молочного походження.
Згущений продукт містить чимало добавок, цей продукт лише на 50% з молока. Решта – домішки.
• Зазвичай ці продукти виготовляють за технічними умовами, – пояснює фахівець. – У їхньому складі можуть бути використані рослинні добавки, але на них повинен бути дозвіл Мінохоронздоров’я. Крім того, у згущених продуктах використовують знежирене молоко, тому жирність таких продуктів підвищують за рахунок рослинних жирів, також додають соєвий концентрат.
Температура впливає на термін
Зазвичай термін придатності згущеного молока, яке зберігають при низьких температурах, -12 місяців, нежирного, а також із какао – 10 місяців. Але при цьому рідко хто зі споживачів знає, що температура суттєво впливає на тривалість його зберігання.
• Якщо згущене молоко зберігалося при температурі не від 0 до +10 С, а при +20С, то термін придатності такого молока у чотири рази менший – лише лише місяці. Тоді не дивно, що коли додасте таке молоко до кави, можуть утворитися „клапті” осаду, – каже Орися Дмитренко. – Згадайте, наприклад, в яких умовах влітку на базарі у спеку на лотках продавали цю продукцію. Тому споживачеві варто звертати увагу на дату виготовлення і враховувати те, що при високій температурі молоко зберігається в рази менше. Тоді претензія щодо якості стосується не виробника, продукт зіпсували на стадії реалізації.
Згущений продукт, якщо його реалізовують при температурі +20С, можна зберігати лише місяць, стерилізоване – два місяці. Нежирне згущене молоко, а також згущене молоко з какао – місяць.
Є кристали – порушили технологію
Трапляється, що коли куштуєте згущене молоко, є відчуття піску під зубами чи борошнистий смак.
– Це трапляється, якщо порушена технологія приготування продукту, – розповідає Орися Дмитренко. – Охолодження згущеного молока – специфічний процес. Молочний цукор лактоза має властивість кристалізуватися. Якщо кристали дрібні, то на смак лактоза борошняна, а якщо крупніші, то ніби пісок. Якщо є таке, отже, був порушений процес охолодження. Проте у гарячому напої ці кристали розчиняються.
Інше відхилення – надто густе молоко або занадто рідке.
• Якщо молоко надто рідке, отже, в молоці було мало білка, – пояснює фахівець. – Потім таке молоко може розшаровуватися із подальшим відділенням жиру. Якщо продукт загустий, при його виробництві могли використовувати рослинний жир, наприклад пальмовий чи кокосовий, або зберігати при вищих, ніж потрібно, температурах.
Звертайте увагу і на колір згущеного молока. Він має бути білим із кремовим відтінком. Якщо з часом продукт стає світло-коричневим, це означає, що технологію приготування порушили. Змінювати колір згущене молоко не повинне.

Перевірте в морозилці
Переважно молоко роздивитися на вигляд неможливо, воно сховане під барвистою упаковкою. Тож перевірити його якість можна уже вдома.
• Найпростіше перевірити молоко, чи немає у ньому рослинних жирів, допоможе простий тест, – радить Орися Дмитренко. – Кілька ложок згущеного молока налийте в пакетик і покладіть у морозильну камеру на 15-30 хвилин. Молоко високої якості сильно загусне, якщо ж там є олія – консистенція не зміниться, молоко не застигне.
Також своєрідним тестом є варіння згущеного молока. Якщо є рослинні жири, воно не стане густим, як потрібно для крему.

Джерело: http://te.20minut.ua/