Уряд відкриває більш 300 реєстрів і наборів даних

Крок за кроком український уряд позбавляє шанси для «нечистих на руку осіб» на реалізацію корупційних схем. Так, Україна починає впровадження системи відкритих державних даних для практично всіх органів влади та державних підприємств – Кабінет міністрів 21 жовтня ухвалив постанову про відкриті даних.

Вирішено відкрити більше 300 наборів даних, багато з яких є повноцінними реєстрами. Перелік буде регулярно доповнюватися новими наборами даних, виходячи з суспільного попиту та ініціативи державних органів.

Зокрема, до Переліку включені: вся нормативно-правова база України, реєстр юросіб та ФОП, реєстр адміністративно-територіального устрою, реєстр патентів України, реєстр медичних засобів та цін на медичні засоби, фінансові плани держпідприємств, єдиний реєстр спортивних споруд, кадастр родовищ і проявів корисних копалин України.

Всі дані будуть найближчим часом розміщені на Національному порталі відкритих даних data.gov.ua.

Повідомляється, що на основі відкритих даних найближчим часом з’явиться велика кількість електронних сервісів.

Уряд обіцяє всіляко підтримувати ІТ-проекти на основі відкритих даних, які спрямовані на українських громадян і український бізнес. Вже зараз уряд спільно з громадськими організаціями розробляє концепцію національного інкубатора ІТ-проектів на основі відкритих держданих.