Корупція – одна з найбільших проблем сучасного суспільства, що заважає його нормальному розвитку на національному, регіональному та міжнародному рівнях. Через корупцію сповільнюється економічне зростання, збільшуються масштаби зубожіння. Наслідки поширення корупції можуть бути катастрофічними не тільки для економіки, але й для інфраструктури, охорони здоров’я, освіти, торгівлі та безпеки.Протягом останніх десятиліть багато країн докладали серйозних зусиль для боротьби з хабарництвом на національному та міжнародному рівнях. Були підписані численні договори. Покращились закони. Судові органи багатьох держав почали жорсткіше карати за корупційні злочини. Тим не менш, хабарництво поки не викорінено – ще є над чим працювати.

На рівні окремої організації хабарництво впливає на визначення результату тендерів і реалізацію контрактів, збільшуючи витрати і ризики. Найбільш дієвим способом, що дозволяє боротися з цією проблемою, є впровадження систем антикорупційного управління, подібних систем управління якістю та безпекою

Фахівці проектного комітету ISO ПК 278 “Системи антикорупційного управління” працюють над створенням стандарту ISO 37001 “Системи антикорупційного управління.” Документ створюється як інструмент боротьби з хабарництвом у великих, середніх і малих організаціях державного та приватного секторів у всіх країнах світу. Крім того, описані в ньому рекомендації допоможуть підвищити бізнес-етику в організації.

Стандарт буде описувати різні заходи боротьби з корупцією та керівництво щодо їх реалізації. Зокрема, в документі розглядаються наступні питання:

  • впровадження політики щодо боротьби з корупцією;
  • залучення у процес боротьби з корупцією вищого керівництва організації та підвищення відповідальності топ-менеджерів при проведенні антикорупційних заходів;
  • призначення окремого спеціаліста, відповідального за антикорупційне управління;
  • підготовка персоналу;
  • періодичне проведення оцінки ризику корупції, а також комплексних перевірок щодо проектів і ділових партнерів (клієнтів, підрядників, субпідрядників, постачальників, консультантів, партнерів по спільним підприємствам, агентів і т.д.);
  • здійснення перевірок та контролю над персоналом з метою запобігання хабарництва;
  • контроль подарунків, пожертвувань та аналогічних бонусів для того, щоб вони не використовувалися в корупційних цілях;
  • впровадження механізмів контролю над фінансовими потоками для зменшення ризику корупції;
  • впровадження механізмів контролю закупівель, тендерів та інших заходів, не пов’язаних безпосередньо з фінансовими потоками.

В даний час стандарт ISO 37001 знаходиться на стадії проекту. У роботі над ним беруть участь понад 80 експертів з 44 країн. Діяльність ISO ПК 278 “Системи антикорупційного управління” веде Британський інститут стандартів (BSI). Очікується, що остаточна версія стандарту ISO 37001 буде опублікована ближче до кінця 2016 року.