За оцінкою експертів 99% всіх суб’єктів господарювання в Європі є малими і середніми підприємствами (SMEs), чисельність штатних співробітників яких становить менше 250 чоловік. Ці компанії надають близько двох третин від загальної кількості робочих місць у приватному секторі. Крім того, на їхню частку припадає більше половини додаткової вартості, створюваної європейським бізнесом. Тим не менш, навіть незважаючи на те, що багато малі та середні підприємства беруть участь у діяльності по стандартизації, вони не завжди добре представлені в технічних комітетах європейських організацій зі стандартизації. У деяких випадках малі та середні підприємства недостатньо обізнані про вплив стандартів на їхній бізнес, а також про те, яким саме чином SMEs можуть отримати вигоду з участі в розробці стандартів на національному, європейському та міжнародному рівні.

Організації CEN і CENELEC проводять роботу із залучення малих і середніх підприємства до участі в процесі стандартизації. Крім того, робота в цьому напрямку входить до переліку цілей, обумовлених документом під назвою “Регулюючі норми ЄС з питань європейської стандартизації”.

За підтримки Європейської комісії для представлення інтересів європейських малих підприємств в різних організаціях з стандартизації на європейському та міжнародному рівнях була створена європейська некомерційна асоціація Стандарти для малого бізнесу (SBS), метою якої є підготовка, публікація, актуалізація та впровадження стандартів малого бізнесу.

Минулого тижня завершилася спільна робота SBS, CENELEC та CEN над інтерактивним освітнім інструментом, який допоможе підприємцям отримувати інформацію про стандарти і брати участь у їх розробці з урахуванням потреб і завдань свого власного бізнесу. On-line інструмент отримав назву “CEN-CENELEC e-Learning Tool for SMEs», він доступний на 23 мовах на сайті CEN-CENELEC (www.cencenelec.eu/sme/eLearning).

Інструмент CEN-CENELEC e-Learning Tool for SMEs складається з 6 окремих модулів, що охоплюють такі аспекти:

  • Що таке стандарти, і яке їх значення для конкретної компанії?
  • Ким і як розробляються стандарти?
  • Чому ви повинні використовувати стандарти?
  • Що ви можете отримати від участі в розробці стандартів?
  • Як знайти конкретний стандарт, і як він може бути застосований?
  • Як ви могли б вплинути на зміст стандарту?

Крім того, інструмент дозволяє отримати доступ до інформації щодо конкретних прикладів впровадження стандартів SMEs та їх участі в процесі стандартизації, а також до результатів тематичних досліджень, які показують переваги використання стандартів та участі в діяльності з стандартизації. Творці CEN-CENELEC e-Learning Tool for SMEs також пропонують окремим користувачам можливість перевірити свої знання і навіть безкоштовно отримати сертифікат що демонструє, як багато вони дізналися.