Електромагнітна сумісність (ЕМС) – це здатність кількох технічних засобів різного призначення працювати одночасно так, що електротехнічні перешкоди, які виникають при цьому не чинитимуть значного вплив на якість роботи. Нещодавно Міжнародна електротехнічна комісія (IEC) опублікувала два міжнародних стандарту в сфері ЕМС, а саме:

IEC 61000-4-30: 2015 «Електромагнітна сумісність. Частина 4-30: Методи випробувань і вимірювань. Методи вимірювання якості електроенергії»;

CISPR 14-2: 2015 «Електромагнітна сумісність. Вимоги до побутової техніки, електричних інструментів та аналогічних пристроїв. Частина 2: Імунітет. Сімейство стандартів».

Стандарт IEC 61000-4-30:2015 «Електромагнітна сумісність. Частина 4-30: Методи випробувань і вимірювань. Методи вимірювання якості електроенергії» є одним із стандартів серії IEC 61000, яка складається з семи окремих частин. Він був розроблений фахівцями підкомітету SC 77A «Електромагнітна сумісність низькочастотних явищ» техничес комітету IEC ТК 77 «Електромагнітна сумісність». IEC 61000-4-30: 2015 – це третє видання даного стандарту, що є результатом технічного перегляду.

Документ встановлює вимоги та методологію проведення вимірювань, надає загальні відомості про класи, описує терміни та визначення і містить посилання на пов’язані нормативні документи. У ньому описані такі параметри якості енергії, як частота мережі, величина напруги, мерехтіння, провали і переривання напруги. В останньому виданні переглянуті і доповнені методи вимірювань.

Стандарт CISPR 14-2: 2015 «Електромагнітна сумісність. Вимоги до побутової техніки, електричних інструментів та аналогічних пристроїв. Частина 2: Перешкодостійкість» спрямований на встановлення єдиних вимог для захисту від електромагнітних завад зазначеного обладнання. Документ встановлює вимоги завадостійкості, дає посилання на інші нормативні документи, а також стандартизує робочі умови, критерії ефективності та інтерпретацію результатів. CISPR 14-2: 2015 містить список категорій продуктів з конкретними вимогами до кожної категорії.

Цей стандарт включає в себе значні технічні зміни в порівнянні з попереднім виданням, а також детально викладає вимоги і параметри для кожного виду випробувань, критерії завадостійкості для різних категорій пристроїв, умови випробувань та оцінки відповідності.